Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει καλύτερη εμπειρία. Μάθετε πως χρησιμοποιούμε τα cookies ή δείτε πως θα αλλάξετε τις ρυθμίσεις cookies.
Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο ανόργανο στοιχείο στο σώμα και είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες όπως η σύνθεση DNA, RNA και πρωτεϊνών, η αναπαραγωγή, η ρύθμιση της συστολής των μυών, της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού της ινσουλίνης, ενώ συμμετέχει και σε πολλές ακόμα διαδικασίες απαραίτητες για την επιβίωσή μας.
Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συσχετιστεί με χρόνια και φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το άσθμα, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, οι ημικρανίες, η οστεοπόρωση και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Το μαγνήσιο παίζει επίσης βασικό ρόλο στην μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών και στην σύνθεση του σημαντικότερου ενδοκυτταρικού αντιοξειδωτικού, της γλουταθειόνης.
Το 60% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο 40% μέσα και έξω από τα κύτταρα, στους σκελετικούς μύες και τους μαλακούς ιστούς.
Σύμφωνα με έρευνες, η διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι κατά 30 - 50% χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης λιπασμάτων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Πηγές μαγνησίου
Στο νερό που καταναλώνουμε ημερησίως βρίσκεται περίπου το 10% του μαγνησίου που λαμβάνουμε καθημερινά. Ωστόσο, η κύρια πηγή μαγνησίου είναι η χλωροφύλλη και επομένως τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.
Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια και το κρέας έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ενώ χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαίρεση το γάλα.
Ορισμένοι τύποι επεξεργασίας τροφίμων μειώνουν σημαντικά την περιεκτικότητα τροφίμων σε μαγνήσιο, όπως συμβαίνει κατά την επεξεργασία των δημητριακών.
Επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό
Το μαγνήσιο απορροφάται κυρίως στο λεπτό έντερο, αν και ένα μέρος προσλαμβάνεται μέσω του παχέος εντέρου. Από το συνολικό μαγνήσιο που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, μόνο περίπου το 24 - 76% απορροφάται στο έντερο και το υπόλοιπο αποβάλλεται. Επιπλέον, φαίνεται ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό, τόσο αυξάνεται η απορρόφησή του από το έντερο και αντιστρόφως.
Η αξιολόγηση των επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό είναι δύσκολη επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα κύτταρα ή στα οστά. Ωστόσο, το πιο κοινό τεστ για την ταχεία αξιολόγηση των επιπέδων μαγνησίου είναι η μέτρηση της συγκέντρωσής του στον ορό του αίματος, παρόλο που μόλις το 0,3% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται εκεί.
Σοβαρή υπερμαγνησιαιμία ή δηλητηρίαση από μαγνήσιο εμφανίζεται πολύ σπάνια, συνήθως σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
Κλινικά συμπτώματα παρατηρούνται συχνότερα σε ασθενείς με έλλειψη και ανεπάρκεια μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία). Τα πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, λήθαργο, ναυτία, κόπωση και αδυναμία. Η πιο έντονη ανεπάρκεια μαγνησίου εμφανίζεται με συμπτώματα αυξημένης νευρομυϊκής διεγερσιμότητας όπως τρόμος, μυϊκές κράμπες, τετανία και γενικευμένες κρίσεις.
Μια χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών, εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταβολών στο μεταβολισμό των λιπιδίων, αντίστασης στην ινσουλίνη, μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, κατάθλιψης και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών.
Η υπομαγνησιαιμία συνδέεται συχνά με χαμηλά επίπεδα καλίου και ασβεστίου στο αίμα. Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπομαγνησιαιμία μεταξύ άλλων είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η δυσαπορρόφηση που εμφανίζεται εξαιτίας ορισμένων παθήσεων όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο βραχέος εντέρου κ.ά., προβλήματα με τους ενδοκρινικούς αδένες και τα νεφρά.
Μια ποικιλία φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των χημειοθεραπευτικών παραγόντων, των διουρητικών και των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαγνησίου και υπομαγνησιαιμία.
Οι Συνιστώμενες Διαιτητικές Προσλήψεις για το μαγνήσιο είναι οι παρακάτω:
Ηλικίες (έτη) |
Άντρες |
Γυναίκες |
Εγκυμοσύνη |
Θηλασμός |
1 - 3 |
80 mg/d |
|
||
4 - 8 |
130 mg/d |
|||
9 - 13 |
240 mg/d |
|||
14 - 18 |
410 mg/d |
360 mg/d |
400 mg/d |
360 mg/d |
19 - 30 |
400 mg/d |
310 mg/d |
350 mg/d |
310 mg/d |
> 31 |
420 mg/d |
320 mg/d |
360 mg/d |
320 mg/d |
Συμπληρώματα μαγνησίου
Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου είναι καλά ανεκτή από τον οργανισμό, αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία και εμετό. Η υπερβολική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση, μυϊκή αδυναμία και άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα.
Επιπλέον, αρκετά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος.
Ωστόσο, η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, προεκλαμψία, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια. Η αρτηριοσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους με έλλειψη μαγνησίου. Επιπλέον, τα νευρολογικά συμπτώματα ενισχύονται σε ασθενείς με έλλειψη μαγνησίου. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να είναι ωφέλιμη στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στο κατάστημά μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων μαγνησίου από μεγάλες εταιρείες και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, για την καλύτερη ενίσχυση του οργανισμού σας και την αποτροπή σοβαρών προβλημάτων υγείας.